V Kohtaaminen

Täytyy hyväksyä, että vastauksia ei aina ole heti. Jos olisi, ei kehittämiselle olisi tilaa. Epävarmuutta on voitava sietää.

Kehittäjän haasteet koottuna:

- Muutosvastarinta. Aina kun kehitetään, niin hieman voi (ja pitää) myös sattua.Tuntematon on aina pelottavaa ja epävarmaa. Muutosvastarinnan herääminen toisaalta kertoo kehittämisen aiheuttavan muutosta.
- Kyynistyminen. Kehittäjän rooli ei ole helppo. Pitkäjänteisyys ja rehti suomalainen sisu tulevat tarpeeseen!
- Hämähäkinseitit mitä pitäisi huomata, mutta menevät kehittäessä ohi silmien. Helppo nähdä positiiviset ilmiselvät asiat, mutta usein jää huomaamatta suuriakin epäkohtia kehittämisen tiimellyksessä.
-Tietää miten pitää toimia ja mihin pitää päästä, mutta aika silti kuluu lillukanvarsiin, eikä olennaiseen tekemiseen. Priorisointi vaikeaa.
- Jos ei ole aidosti innostunut, ei ole helppoa saada muita idean kehittämiseen mukaan.
- Pitkäjänteisyyden puute ja oikeiden keinojen löytäminen.
- Työyhteisön muiden jäsenten sitouttaminen projektiin.
- Miten markkinoidaan uusi idea oikealla tavalla muille?
- Haasteena isossa työyhteisössä jämäkkyyden saaminen ja pakollisten muutosten voimakas läpivienti.
- Haasteena liika vauhti ajoittain.
- Luonnosmaisuuden hyväksyminen tekee kehittämisestä turvallista 

Kehittäjien vaatteet:

Srateginen liivihameEssussä väriä mitä ei koskaan käyttäisi, kuten ei essuakaan. Vähän blingblingiä ja kullan kimalletta työasussa. Taskuun työkaluja. Rajoja rikkovaa ideointia.Postmoderni, luonnosmainen. Luonnosjohtajan asu.


Viitta kuvaa yhteisöllisyyttä ja liina luonnosmaisuutta. Ei omaa itseään ja pitäisi opetella sietämään keskeneräisyyttä.


Kesää ikävä, shotrsit ja t-paita. Rento ote, ei pidä ottaa liian vakavasti näitä asioita. Miettimismyssy päähän ja jäitä hattuun.


Viihtyisä kotimekko. Paljon ideataskuja joissa ihmisiä mitä pitää oppia ottamaan mukaan.


Luodaan uusi nahka erilaisilla kankailla. Annetaan kaikkien kukkien kukkia jolloin tuotekehitys alkaa toimia.Kaikkea mitä minä en ole.


Paljon kankaita ja tekstuuria, koska haasteena haastan itseni toisten ihmisten mukaan ottamiseen ja kärsivällisyyden lisäämiseen.Jalat maassa ja pää pilvissä. Hersyvää ja ilmavaa, mutta myös jämäkkyyttä mitä haetaan monissa asioissa.


Luonnoskehittäjän mekko. Omat lempivärit missä on hyvä olla ja turvallisella maaperällä. Vihreä edustaa uutta mitä ei ikinä laittaisi mekkoon. Yksinkertaista, tuotekehittäminen voidaan pitää simppelinä.


Pinkki yläosa kuvaa omaa innostusta ja leveät hartiat uskoa ja luottamusta. Musta vyö antaa raamit. Vihreä mekko kuvastaa kasvua. Huivi kaulassa kuvaa rajojen rikkomista.Kehittäjän ääni. Erilaisia näkökulmia kehittäjän ääni- kysymykseen. Keskustelun tiivistelmä:

Menetelmät ja tavat toimia? Työntekijän rooli? Miten muuttuu jos valitaan erilaiset arvot tai tavoitteet?

Asiantuntijuutta pitää käyttää silloin kun pohditaan mikä on kenenkin kannalta parasta. Jos aina toimitaan ohjeiden mukaan, toimitaan aina ja kaikkien kohdalla samalla tavalla.

Niiden kohdalla jotka eivät voi ilmaista itseään, myös hyöty on hoitajan tulkinnan varaista. On helppo mennä sen taakse mitä työnantaja määrittää. Käytännön työssä teet kuitenkin päätökset itse.

Koulutuksella on iso merkitys millä lähdetään muuttamaan asenteita. Jos ajatellaan työyhteisöä, niin otetaanko uuden ihmisen ajatukset vastaan. Tapahtuuko muutosta, vai ajautuuko uusi ihminen vanhoihin tapoihin? Uskaltaako uusi ihminen tuoda muutoksia mukanaan? On olemassa olevasta työyhteisöstä kiinni sallitaanko muutosta.

Kaikkea ei pidä mennä esittämään, vaan joskus on myös käytettävä esimiehen valtaa.

Palautteen voi pyytää keneltä tahansa ja ehdotuksia ja parannuksia mistä tahansa. 

Suurin osa haluaa kulkea perässä ja tehdä vain omaa työtään. Mutta jos tuodaan oikea iso asia mihin voidaan tarttua, niin muutokselle annetaan hyvä edellytys syntyä.

Uudessa työyhteisössä kehittäminen on helpompaa tehdä.

Rytmistä voimme päättää. Voimme päättää mitä ihminen tarvitsee kotiin. Pitäisi käyttää enemmän voimavaroja selvittämään mitä asukas tarvitsee kotona. Ei pidä tuoda laitostamista kotiin.1 kommentti:

  1. Hei Lahden Osaajat!

    Hyvä nähdä teitä ylihuomenna. Hienoa työtä ja tekoja avautuu blogissanne! Torstaina pohdimme yhdessä kehittäjänä ja palvelijana kasvua, minkälainen kuva meillä on itsestämme palveluiden kehittäjinä tässä vaiheessa matkaa ja minkälaiset ilmiöt ja kysymykset askarruttavat nyt. Tutkitaan niitä sitten yhdessä. Eli tulossa on reflektiopäivä. Odotan kovasti meidän yhteistä tutkimusmatkaa! Ja teidän tapaamistanne. Terveisin Johanna

    VastaaPoista