maanantai 13. lokakuuta 2014

Asukaslähtöinen työvuorosuunnittelu


Osastollamme on aloitettu kevättalvella 2014 kokeilemaan erilaisia, asukkaiden tarpeita paremmin vastaavia työaikoja. Ajatus tähän on lähtöisin osastonhoitajan esimiesvalmennuksen Asukastarpeen huomioiminen työaikasuunnittelussa- työryhmästä sekä tuotekehittäjäkoulutuksen luennoilta ja esimerkkikunnista saaduista ideoista. Työvuorot alkavat ja päättyvät porrastetusti. Suunnittelu tapahtuu joustavasti, autonomisen työvuorosuunnittelun keinoin. Lähtökohtana ovat kuitenkin asukkaat ja heidän palvelun sekä hoidon tarpeensa. 

Toiminnansuunnittelutaulu


Kun työhön tullaan porrastetusti eri aikoihin, eikä perinteiseen raportointiin käytetä aikaa, piti kehittää työväline päivän toimintojen suunnittelun avuksi. Aamulla työhön tullessa toivottiin tietoa tiimijaosta, saunotuksista, suihkutuksista ja erilaisista mittauksista mahdollisimman helpolla tavalla ja nopeasti. Kokeilimme aluksi koota paperille näitä asioita, mikä toimi myös aika hyvin. Edellisenä päivänä laadittiin seuraavan päivän suunnitelma paperille kansliaan, josta käytiin vuorotellen katsomassa tiedot. Mutta sitten osastolta löytyi ylimääräinen magneettitaulu, joka päätettiin kiinnittää tätä tarkoitusta varten käytävälle. Taulusta selviää keitä on työvuorossa, monelta työvuoroon tullaan, mihin tiimiin kuulutaan ja minkälaista ohjelmaa on tiedossa. Tietosuojan vuoksi taulussa käytetään vain etunimiä. Taulu on koettu hyväksi ja nopeaksi työvälineeksi päivittäisessä työssä. Tärkeistä ja akuuteista asioista tiedotamme edelleen suullisesti, mutta hoitotyön kirjaaminen on myös tehostunut ja tarkentunut.




1 kommentti:

  1. Hieno kirjoitus Marianne! Juuri tällaisia kirjoituksia blogiin kaivataan. Kertokaa muutkin tänne blogiin mitä työpaikoillanne tapahtuu, jotta muut voivat saada ideoita ja innostusta toisten tekemistä muutoksista. Näin saamme synnytettyä kehittäjien verkoston Lahteen, jossa jokainen oppii toinen toiselta ja hyvät ideat jalostuvat myös muihin toimipisteisiin.

    VastaaPoista